woensdag 27 mei 2015

Wist jij dat?



Wist jij dat?


Hexagone

Frankrijk heeft de vorm van een zeshoek. Daarom wordt Frankrijk vaak "l'hexagone" genoemd. Hexagone is Frans voor zeshoek.


Kikkerbilletjes en escargots

Fransen zijn rare jongens! Zij eten de billetjes van kikkers op (cuisses de grenouilles) en eten slak (escargots) met verrukkelijke kruiden- en looksausjes.


Vlag

De Franse vlag wordt tricolore genoemd, vanwege de drie kleuren. De Franse kleuren zijn bleu, blanc, rouge (blauw, wit, rood). De Franse vlag is trouwens de eerste vlag met drie verticale kleuren

 
 
 
 
Tu of vous?

Fransen zijn heel formeel, ondanks hun vele gezoen. Ze zeggen niet gauw jij (tu). Iemand met jij aanspreken noemt men tutoyeren. Zij tutoyeren alleen hun familieleden en mensen die ze heel goed kennen. Anders gebruiken ze U (vous). Dit noemt men vouvoyeren. Dit doe je met alle mensen die je niet kent en met mensen van het werk. Je zegt pas tu wanneer de mensen het je zelf voorstellen (on peut se tutoyer). Heel belangrijk wanneer er zaken worden gedaan met Fransen. Tutoyeer je gesprekspartner niet vooraleer hij het je vraagt, want anders zal hij het niet appreciëren.



School

Aangezien er in Frankrijk heel veel kleine dorpjes zijn met weinig inwoners, gaan vele schoolkinderen met de bus naar een school in een naburig dorp. En omdat ze met zo weinig zijn, zitten ze vaak met verschillende leerjaren in één klas. De leraar geeft dus les aan verschillende leerjaren tegelijkertijd. Ook het schoolsysteem is verschillend. Je hebt vijf jaren in de lagere school, daarna zes in het middelbaar. Op het einde van het middelbaar moeten de leerlingen hun BAC afleggen.


Streekproducten

Fransen zijn heel fier op hun streekproducten. Je kan dan ook overal in Frankrijk bedrijfjes gaan bezoeken en naar het productieproces gaan kijken. Denk maar aan honing, kaas, fruitproducten, maar ook linnen en messen.

Kussen

Fransen kussen graag. Wij geven een hand, maar in Frankrijk gaat men al heel snel over tot zoenen. Familie, kennissen, ja zelfs collega's worden elke dag gezoend. Ook zakenpartners kan men na een tijdje zoenen. Hoe dikwijls men zoent hangt van de streek af. In sommige streken is het één kus, in andere twee en in het zuiden worden dat er zelfs drie. Het betreft hier een zoen op de wang, meestal met de wangen tegen elkaar terwijl men een smakkend geluid maakt (on se fait la bise).


 

Geen opmerkingen: